Vad är en klimatrisk?

En klimatrisk är en risk som till följd av klimatförändringarna får konsekvenser på samhället, individen och på företagens affärsverksamheter. För att bedöma hur allvarlig en klimatrisk är så behöver man titta på en rad olika faktorer, till exempel hur stor sannolikhet det är att det blir exempelvis en översvämning, hur stor skada den gör och hur man förberett för att förebygga skador.

För Länsförsäkringar Halland är det främst två kategorier av klimatrisker som är extra viktiga att titta på; Fysiska klimatrisker och Omställningsrisker.

Risker direkt kopplade till att klimatet blir varmare. Det kan handla om fler och mer omfattade inslag av extremväder så som storm, torka, översvämningar och liknande.

Det kan också handla om oåterkalleliga effekter som exempelvis gradvis höjda havsnivåer eller rubbade ekosystem.

Om dessa inträffar kan samhällen, individer och företag drabbas av kraftigt höjda kostnader, förlorade intäkter, försämrad lönsamhet och minskad avkastning.

Omställningsrisker är en konsekvens av att samhället behöver anpassa sig och bromsa den globala uppvärmningen. 

Det kan röra sig om nya lagar och politiska beslut i syfte att ställa om samhället. Det kan även handla om att individer och media lägger större vikt vid dessa frågor vilket gör att utvecklingen går snabbt framåt.

Omställningsrisker kan hota lönsamheten i bolag som har alltför låg kunskap kring och som inte jobbar aktivt med hållbarhetsfrågor.

Klimatförändringarna utmanar Länsförsäkringar Hallands kärnverksamhet, men genom att arbeta strukturerat med insatser för att mildra och anpassa sig till klimatförändringarna skapas också nya affärsmöjligheter. Att arbeta med klimatrisker är ett förebyggande arbete som gynnar Halland, oss som bolag och våra kunder.