Dags att öppna sommarstugan och släppa på vattnet?

– De flesta frysskador är helt onödiga, säger Ulf Frelin Pennonen, skadeförebyggare på Dalarnas Försäkringsbolag. Vi drar ner värmen i vissa utrymmen som vi inte använder och ibland i hela huset.

Titta till huset
Om stugan är igenbommad hela vintern är det nödvändigt att stänga av vattnet och tömma ledningarna där temperaturen riskerar att vara låg. Annars ska du ha 15 grader varmt och någon som tittar till huset med jämna mellanrum.
- Ett strömavbrott under ett par dygn gör att temperaturen snabbt sjunker och ger då ofta frysskador om det finns vatten kvar i ledningarna, säger Ulf Frelin Pennonen. Sommarstugor är ju också vanligtvis sämre isolerade än vanliga villor.

Behöver inte vara för sent
- Även om du upptäcker en frysskada nu på våren, finns tid att begränsa effekterna. En frysskada inträffar först när själva frysningen tinar upp och vattnet är på. En ispropp som spräckt ett rör börjar då smälta och vattnet kan spruta ut. Då handlar det om tusentals liter vatten per dygn om ledningen har fullt tryck, säger Ulf Frelin Pennonen.

Husesyn innan vattnet släpps på
- Innan du släpper på vattnet vinner du mycket på att göra ordentlig husesyn. Se över rörkopplingar och kranar i kök och badrum så att det inte blivit läckage. Kranen till utomhusvattnet är en liten fälla, den kan nämligen frysa fast i väggen, och eftersom du inte kan se den kan vattnet läcka i väggen och det är det som du löser genom att:

  • Öppna kranen för inkommande vatten och stäng igen kranen igen.
  • Låt den vara stängd 2-3 minuter.
  • Öppna kranen igen och lyssna uppmärksamt efter susande ljud. Om det är ett susande ljud kan det vara en läcka någonstans och du måste fortsätta att felsöka.
  • Lämna aldrig stugan utan att först stänga av inkommande vatten igen.

Om du ändå drabbas av en vattenläcka

  • Stäng av vattnet.
  • Ring en VVS-installatör som kan hjälpa till med felsökning och eventuell reparation.
  • Ring ditt försäkringsbolag.
  • Begränsa skadan genom att avlägsna blött material.

Se alla nyheter